6. pohod Po poteh starovercev

Letošnji, 6. pohod Po poteh starovercev, je bil nekaj posebnega. V Turističnem društvu Korada smo si ga zamislili kot spominski pohod in poklon Pavlu Medveščku – Klančarju, ki je najbolj zaslužen, da so se pričevanja o starovercih ohranila. Prav zato smo si za glavno točko pohoda ponovno izbrali Jelenk, ki je bila za staroverce ena najpomembnejših svetih gora, poleg tega pa tudi glavna točka našega prvega pohoda. Ko smo prvič šli na pohod po tej trasi, nas je bil le 13 domačinov. Letos pa se nas je na pohod opravilo kar 46 iz različnih koncev Slovenije. Iz Štajerske, Gorenjske, Dolenjske, osrednje Slovenije in seveda tudi iz naših krajev.

Pot nas je najprej vodila od taborniškega prostora po Tematski pot Deskle do opuščenega stolpa žičnice in od tam po grebenu Krojnika, čez Rebro, mimo Rinke do Jelenka. Na Jelenku smo prisluhnili branju izsekov iz knjige Iz nevidne strani neba ter magičnim zvokom kabrce. Vračali smo se najprej po vojaški cesti, nato pa nazaj čez Krojnik na izhodišče. Sledila je pogostitev z obrednim vinom Motnikom, katerega recept za izdelavo je zapisal in ohranil prav Medvešček, danes pa ga prideluje Klet Brda. Degustacijo staroverskih jedi, Jerinovih pokrovače in frtalje, so pripravile gospe iz Medgeneracijskega centra Pri Tinci in Zoran Šuligoj. Da je bilo čakanje na degustacijo lažje in da smo po okušanju jedi in vina poskrbeli tudi za duhovno hrano, nam je Knjižnica Deskle pripravila na ogled Medveščkove knjige.

Res je, da smo ljudje minljivi, a spomin ostane. Na intenzivnost in dolgoživost spomina pa vplivajo tudi naša dejanja. Čeprav se Medveščkovega doprinosa naši dolini vsi še ne zavedamo povsem, nas kljub temu spomin nanj združuje in povezuje. To dokazuje tudi vračanje udeležencev na naše pohode, kar nas navdaja z optimizmom in veseljem ter nenazadnje tudi s spodbudo, da bomo pohode nadaljevali tudi v prihodnje.

Manca Vinazza, Miha Mihelič

Povezava na dogodek https://www.facebook.com/events/4381184611919687

Povezava na fotografije dogodka https://photos.app.goo.gl/6mz6xiDFHWcAgS9DA