Gregorjevo

DAN SE DALJŠA, PTIČKI SE PREBUJAJO, POMLAD PRIHAJA, GREGORJEVO JE TU

Na Gregorjevo je po julijanskem koledarju godoval sv. Gregor, ki "luč v vodo vrže" in oznani začetek pomladi oziroma prvi pomladni dan. Pri nas velja tudi za slovenski praznik zaljubljencev. Sonce si je opomoglo, opazimo že prve cvetne popke, ptički veselo žvrgolijo, zato je na Slovenskem razširjena govorica, da se na ta dan ptički ženijo.
Lansko leto nismo organizirali priprave in spuščanja gregorčkov po Soči, zaradi izbruha epidemije. Epidemija je še kar tu, a življenje gre naprej. Tradicijo gregorčkov bomo letos skušali ohraniti nekoliko drugače. V preteklih letih ste se otroci in starši že naučili priprave ladjic – gregorčkov iz biorazgradljivih materialov, zato jih pripravite tako, da bodo čim manj obremenjevali okolje.
V petek 12. marca 2021 je gregorjevo in zvečer lahko spustite luč (ladjico) po Soči. Med 19. in 20. uro bomo pod mostom označili mesto, kamor lahko, na lastno odgovornost, prinesete gregorčke in jih spustite po Soči. Pri prihodu in spuščanju ladjic upoštevajte varnostne ukrepe (otroci v spremstvu staršev, bližina vode, ravnanje z ognjem, ...) ter vse epidemiološke ukrepe (nošenje mask, razdalja, druženje v skupinah, ...).

Ostanite zdravi

Povezava na foografije dogodka https://photos.app.goo.gl/BKNmjvZn6U4TZpaS9