Majski pohod po Spominskem parku Prižnica

Turistično društvo Korada Deskle-Anhovo je že sedmo leto organiziralo pomladanski pohod po Spominskem parku Prižnica. Vsak pohod je bil nekaj posebnega, letošnji pa še posebej, saj so se srečale zgodbe iz Na zahodu nič novega in Zbogom orožje. Na pohod smo v nedeljo, 28. maja 2023, popeljali tudi 17 glasbenikov Združenja glasbenikov Ubayens Sans-Culottes iz Jausiers, naselja in občine v jugovzhodnem francoskem departmaju Alpes-de-Haute-Provence, regije Provansa-Alpe-Azurna obala. Združenje MUSC, ustanovljeno septembra 2016, združuje pevce in amaterske glasbenike iz doline Ubaye, vseh stopenj in vseh starosti. Združenje sestavljajo zbor, orkester in različne instrumentalne zasedbe, s splošno motivacijo za koncertiranje. Glasba je eklektična, iz vseh stilov in vseh držav.

Kraj Jausiers je 100 km oddaljen od Chiuse di Pesio, naselja in občine pokrajine Cuneo, ki je ena od osmih pokrajin, ki sestavljajo italijansko deželo Piemont, od koder prihajata pisca knjige Potovanje na fronto, ki med drugim opisuje dogajanje med prvo svetovno vojno v okolici Plav. Tako smo ponovno povezali te kraje.

Glasbeniki so gostovali na festivalu pihalnih orkestrov Muzikafest v Desklah in so si večdnevno bivanje popestrili s spoznavanjem naših krajev in načina življenja. Zelo smo se razveselili njihovega odziva na povabilo na pohod, saj smo mednarodno sestavino našega dogodka razširili tudi na francosko področje. Vodenje pohoda je bilo v francoščini, včasih tudi v angleščini. Pohodniki so pozorno spoznavali zgodovino naših krajev, dogajanja iz prve svetovne vojne in značilnosti naših kraških terenov. Vzpon večini ni delal težav, saj prihajajo z alpskega področja.

Ene najlepših trenutkov dneva smo doživeli v cerkvi sv. Kvirina na Paljevem, kjer je najprej dirigent, pedagog in multiinštrumentalist Karl Lenormand zapel solo, nakar so se mu pridružili še ostali pohodniki in ubrano zapolnili cerkveno ladjo z blago zvenečimi glasovi. Pohod smo zaključili pri koči Ladišče, kjer nas je pričaka podžupanja Občine Kanal ob Soči, ga. Barbara Fajdiga Perše, ki nas je prisrčno pozdravila. Pred okrepčilom pa smo še malo zaplesali, da bi noge razmigali. To smo ponovili tudi po slastnem »cassoulet«, pasulju, da bi še malo popestrili dan. Na koncu smo si zaželeli »au revoir, à bien tôt«, nasvídenje, kmalu!