Ob drugi obletnici Tematske poti Deskle nove pridobitve in nova doživetja na poti

Sončno soboto 9. septembra smo praznovali že drugo obletnico Tematske poti Deskle. Obletnico smo, kot običajno, obeležili s pohodom. Ker pa je, kot smo si ustvarjalci poti že od začetka želeli, pot živa in se stalno dopolnjuje, smo tudi tokrat imeli nekaj novosti.
Otvorili smo novo tematsko tablo pod žičniškim stolpom, o sončnih elektrarnah, postavljenih na področju cementarne Anhovo. Tabla je postavljena pod opuščen žičniški stolp, blizu najvišje točke na poti, kjer je lep razgled na postavljene sončne elektrarne. Če nam veliko tematskih tabel na poti govori o zgodovini naših krajev, je to prva tabla na poti, ki nas popelje v prihodnost.

Vodiči Rok, Katja in Marjana so nam predstavili tablo o sončnih elektrarnah in tudi druge zanimivosti na poti, predvsem na učni poti v Lastivnici

 

Od predhodnega praznovanja smo v decembru 2021 otvorili tudi tablo o padalcih, v bližini točke, kjer so ti padalci med drugo svetovno vojno postavili radijsko postajo. Zgodbo nam je razkril g. Jože Kralj iz Solkana in veseli smo bili, da se nam je pridružil tudi tokrat in delil svoje zgodbe z nami.

G. Jože Kralj je kljub svojim 90 letom še vedno aktiven in pripravljen deliti zgodbe iz svojega bogatega življenja

Na pohodu so uživali tudi otroci, ki so telovadili, pa tudi prisluhnili razlagam

 

Gasilska slika ob klopci ljubezni

 

Kolaž fotografij parov na klopci ljubezni. Vabimo vas, da se fotografirate in nam pošljete fotografije

 

Pred točno enim letom smo na najvišji točki poti postavili vpisno knjigo in razglasili nagrado za tistega, ki bo pot največkrat obiskal in se vpisal v knjigo. Veseli nas, da se je nabralo že skoraj 1000 vpisov. Pravzaprav bi lahko z gotovostjo rekli, da je vpisov še več, ker smo videli, da se tudi cel razred vpiše skupaj. Med vpisanimi je gotovo največ domačinov, najdejo pa se tudi iz cele Slovenije in celo iz tujine.

Držali smo besedo in podelili priznanje Naj pohodnica 2023. Priznanje in »betonski pokalček« je prejela Blanka Černe z 250 vpisi v vpisno knjigo na najvišji točki poti. S samo nekaj manj vpisi sta ji sledili Lavra Kralj in Mirjam Zimic. Zakaj betonski pokalček? Zato, ker so simboli poti kamen, minerali in tudi beton, kot umeten kamen.

Naj pohodnica 2023 Blanka Černe s priznanjem in pokalom

 

Veseli nas, da ste vsi pohodniki pot lepo sprejeli, saj kot pravi Majda Rejec v filmu o dogodku »Pot je zelo zanimiva v vseh letnih časih, ker se tako kot narava, spreminja. Priporočam, da pot obiskujete«. Film o dogodku si lahko ogledate na: (86) Dan tematske poti Deskle 2023 - YouTube

 

Druženje so nam popestrili godbeniki Pihalnega orkestra Salonit Anhovo in članice Športnega twirling kluba Deskle.

 

Hvala vsem, ki ste se nam pridružili, hvala vsem, ki ste dovolili, da smo na vaše zidove in stebre montirali razlagalne in usmerjevalne table. Hvala orkestru in mažoretkam, ki ste nam s svojimi vedno zanimivimi nastopi popestrili dogodek. Hvala fotografinji Veroniki in hvala tabornikom Odporne želve, ki nas vedno gostijo na svojem lepem taborniškem placu, tokrat pa so poskrbeli tudi za okrepčilo ob zaključku dogodka. Pečen pršut v testu in taborniška pašta sta vsem teknila.

Dan je bil zelo prijeten, vidimo se čez leto dni! Medtem pa čim večkrat obiščite našo pot.

Organizacijo dogodka in nove pridobitve na poti je omogočil Salonit Anhovo.

Avtorja članka: Lojzka in Valter Reščič, Turistično društvo Korada Deskle - Anhovo

Fotografije: Veronika Kravos