Pohod po krožni poti po Spominskem parku Prižnica - kota 383

Turistično društvo Korada, Društvo soška fronta Nova Gorica, taborniki Rod Odporne Želve, Območno združenje Zveze veteranov vojne za Slovenijo Kanal in Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Deskle, vas vabimo na pohod po krožni poti po Spominskem parku Prižnica - kota 383, v soboto 17. decembra 2016 ob 10. uri.

Traso ogleda z »italijanske« strani bomo začeli na drugem ovinku ceste iz Plavi proti Paljevemu, kjer lahko tudi parkirate. Tam bomo zavili na pešpot, ki pripelje do prve točke ogleda – italijanskega korita. Pot nadaljujemo proti ostalinam velike italijanske barake v bližini kaverne brigade Avellino. Nato se povzpnemo do obvezovališča ranjencev in si proti vrhu lahko ogledamo sklop manjših kavern in utrjenih položajev. Kmalu prispemo na sam vrh Prižnice, kjer so v času soške fronte potekali hudi boji med italijansko in avstro-ogrsko vojsko. Še vedno so vidni ostanki avstro-ogrskih jarkov in utrjenih položajev.

Po začetku spuščanja z vrha Prižnice proti sv. Kvirinu naletimo še na sklop avstrijskih kavern in povezovalnih jarkov. Ustavili se bomo pri cerkvici sv. Kvirina in se spustili do cerkvice sv. Alojzija v Plavah in nadaljevali do Ladišča, kjer se bomo okrepčali in družili.

Prosimo, če vašo udeležbo, za lažjo organizacijo, sporočite predstavnikom organizatorjev.

Prisrčno vabljeni.